Chief Operating Officer | De Lijn

All vacancies
26 May 2023

Chief Operating Officer | De Lijn

 • Operations, Supply Chain & Logistics
 • Mechelen
 • Permanent Contract
De Lijn is een openbaarvervoerbedrijf dat jaarlijks meer dan 3 miljoen unieke reizigers naar hun bestemming brengt, met meer dan 200 miljoen voertuigkilometers aangeboden. Als centraal aangestuurde organisatie met een decentrale werking voor diensten dicht bij het terrein en de klanten, zijn wij een betrouwbare en performante partner voor aantrekkelijke en toekomstgerichte mobiliteitsdiensten. De Lijn draagt bij aan het nieuwe Vlaams vervoermodel, opgebouwd rond vijftien vervoerregio's. Samen met de Vlaamse overheden bouwen we het mobiliteitsbeleid van morgen uit, met de focus op elektrificatie, digitalisering en nieuwe ecosystemen.
 
Wat ga jij doen?
 
Wij zijn op zoek naar een Chief Operating Officer (COO) die de Directie Operaties kan leiden tijdens een cruciale periode vol verandering voor ons bedrijf. De Lijn gaat de komende jaren door een grote transformatie en we hebben een dynamische leider nodig die deze uitdaging met vastberadenheid aangaat. Je bent een inspirerende peoplemanager en je bent in staat om anderen te motiveren om de transitie te omarmen.
 
In deze rol ben je verantwoordelijk voor het uitzetten van de strategische lijnen en het creëren van draagvlak bij een diverse groep stakeholders. Het is belangrijk dat je een bruggenbouwer bent die in staat is om effectief te communiceren met verschillende belanghebbenden, waaronder onze 5600 chauffeurs, medewerkers, sociale partners, management en de samenleving als geheel.
 

Als COO bij De Lijn:

 • Ben je verantwoordelijk voor de Directie Operaties, een organisatie met meer dan 6000 medewerkers. Je draagt zorg voor de goede en stipte uitvoering van dagelijks meer dan 33.000 bus- en tramritten en draagt bij aan een veilige en betrouwbare mobiliteitsdienst.
 • Speel je een essentiële rol in het budgetbeheer van de Directie Operaties, met een budget van ongeveer 750 miljoen euro. Je bent verantwoordelijk voor het efficiënt beheren van het budget en zorgt voor optimale inzet van de beschikbare middelen om de mobiliteitsdiensten van De Lijn te verbeteren.
 • Ben je verantwoordelijk voor het samenstellen, aansturen en ontwikkelen van het team binnen de Directie Operaties. Je zorgt ervoor dat De Lijn altijd beschikt over de juiste mensen met de juiste vaardigheden en ervaring om onze organisatiedoelen te bereiken. Je implementeert een effectief talentmanagementbeleid en ondersteunt de professionele groei van je medewerkers.
 • Heb je ervaring met sociaal overleg en ben je in staat om op een effectieve en constructieve manier te communiceren met onze sociale partners.
 • Rapporteer je rechtstreeks aan Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. Je maakt deel uit van het managementcomité dat de directeur-generaal bijstaat bij de uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur.
 • Wie ben jij?

 • Als Chief Operating Officer - Directie Operaties bij De Lijn moet je een sterk en authentiek persoonlijk leiderschap uitstralen en een cultuur van vertrouwen en respect creëren binnen de organisatie. Het vergt impact en lef om de noodzakelijke veranderingen door te voeren en het is jouw verantwoordelijkheid om dit proces te begeleiden en te sturen.

 • Om in aanmerking te komen, heb je een masterdiploma in een relevante richting of vergelijkbare strategische ervaring. Je hebt minimaal 15 jaar ervaring in leidinggevende posities binnen vergelijkbare organisaties, waarbij je te maken hebt gehad met complexe omgevingen en uitgebreid stakeholdermanagement. Dit houdt in dat je aantoonbare expertise hebt op het gebied van het leiden van omvangrijke teams en het effectief navigeren binnen dynamische en veranderende contexten met diverse belanghebbenden.
 • Door te zorgen voor een goede project governance en prioritisatie help jij de organisatie bij het behalen van de strategische doelstellingen. Jij begrijpt dat goed contractmanagement en procurement essentieel zijn voor het succes van de organisatie.
 • Je hebt kennis van bedrijfseconomische processen, bedrijfsstrategieën, procesmethodologie en het vastleggen van SLA's.
 • Jij bent een echte teamspeler die samenwerking tussen het competence center, de operaties in de zones en de vervoerregio's optimaliseert en bewaakt. Jij zorgt voor maximale afstemming met alle stakeholders en durft huidige methoden en werkwijzen in vraag te stellen als deze niet bijdragen tot een betere klantenervaring en/of meer duurzaamheid. Dit vergt lef en een ondernemende geest om de status quo uit te dagen en nieuwe manieren van werken te vinden die de organisatie verder helpt.
 • Als datadriven leider ben jij de persoon die de organisatie kan aansturen en motiveren om in te zetten op slimme data- en performance analyse. Jij zorgt ervoor dat de organisatie toegang heeft tot de juiste informatie om beslissingen te nemen.
 • Als jij ervaring hebt met sociaal overleg, dan ben jij de ideale kandidaat voor de functie van directeur Operaties bij De Lijn. Bij ons draait alles om samenwerking, dus het is belangrijk dat jij in staat bent om op een effectieve en constructieve manier te communiceren met onze sociale partners.
 • Daarnaast is het belangrijk dat jij affiniteit hebt met de mobiliteitscontext en begrip hebt van de werking van de overheid. Bij De Lijn werken wij nauw samen met verschillende partijen binnen de mobiliteitssector en de overheid, dus het is essentieel dat jij in staat bent om deze complexe relaties te begrijpen en te managen.

 • Als jij een strategische sterke, innovatieve en resultaatgerichte leider bent met de juiste dosis humor en energie, dan willen wij graag met jou in gesprek gaan. Samen kunnen we ervoor zorgen dat De Lijn blijft groeien en bloeien in een snel veranderende mobiliteitssector.